Повече пари за детски надбавки

Социалният министър отхвърли исканията на майките за увеличение на детските надбавкиокт

Недоволните родители ще продължат протестите срещу социалната политика (обновена в 15.40 ч.) – 22 окт

Парите за майчински се осигуряват от вноските, които постъпват в НОИ за целта и за да се увеличат, трябва да се повишат тези вноски. Това обясни в сутрешния блок на БНТ социалният министър Тотю Младенов. Във вторник той вече съобщи, че в момента няма възможност да се увеличат сумите за отглеждане на дете. Той още веднъж подчерта, че е важно майките да се връщат по-бързо на работа, за да получават по-големи доходи.

Младенов посочи, че през 2013 г. общо 400 млн. лв. са предвидени за целта, отделно 500 млн. лв. отиват за помощи за хората с ниски доходи, на които се изплащат по 35 лева за всяко дете. Стастиката на социалното ведомство сочи, че 85 на сто от децата получават такива помощи.

Той посочи и че много хора харчели тези пари за алкохол вместо за децата. Минути по-късно министърът се поправи и каза, че една част от родителите от “ромската общност” правели това. Затова той е поръчал на областните управители и на Агенцията за социално подпомагане да направят внезапни проверки дали децата им ходят на училище. Ако се окажело, че не е така, за няколко месеца ще се спрат плащанията. Такива проверки имало и по-рано през годината.

Когато се изградят достатъчно детски градини и ясли, може да се мисли да се премахне плащането на майчински през втората година на децата и с парите да се увеличат средствата за първата година, коментира социалният министър в отговор на въпрос.

Младенов коментира, че според него е правилно да има семейно подоходно облагане, по което предстояло да се произнесат от Министерството на финансите и НАП.

По повод проучването, оповестено през седмицата, според което много млади хора нито работят, нито учат, социалният министър посочи, че в момента има много програми в България, насочени тъкмо към заетостта и квалификацията на много хора.

През ноември ще стане известно дали пенсионерите ще получат коледни добавки, съобщи още социалният министър.

източник  Dnevnik.bg